Jan Reinder Adema

1 0   J A A R ! 


Galerie Jan Reinder Adema bestaat in 2014, 10 jaar en dus tijd voor een feestelijk, cultureel en creatief moment in Damwâld.
In dit geval is galeriehouder én kunstenaar, Jan Reinder Adema, zelf het middelpunt van deze expositie.

Als galeriehouder heeft hij de afgelopen jaren het werk van vele bekende, Friese en internationale kunstenaars in zijn galerie laten zien.
Vooral “werk op papier” heeft zijn bijzondere interesse, omdat dit volgens hem het meest directe en spontane werk is.Als kunstenaar zelf, begon hij eind jaren tachtig als autodidact en werd daarin vooral persoonlijk door Sjoerd de Vries gestimuleerd.

Hij gebruikt ribkarton als basis voor zijn werk, waarvan hij de bovenste laag (meer of minder) verwijdert.
De kartonribbels ondersteunen veelal de afgebeelde voorstelling.
Deze wordt ingekleurd met verf en daarna afgedrukt, waardoor een “kartondruk” ontstaat ; er is meestal sprake van één afdruk (unica)
De laatste jaren ontwerpt hij ook zgn. “kartonsneden” die worden ingekleurd met verf , potlood of naturel gehouden.


Zijn thema’s zijn vooral bomen en landschappen in binnen – en buitenland. Jan Reinder Adema heeft op verschillende plaatsen in Nederland geëxposeerd o.a. in het Grafisch Museum in Groningen en Joure én in Italië tijdens de Biënnale van Florence .
Werk van hem is aangekocht door de Friesland Bank , Gemeente Dantumadeel , Stichting Plantein en door vele particulieren.

Tijdens deze overzichtsexpositie is een selectie gemaakt van werk uit zijn beginperiode tot het jaar 2000.De expositie is te zien :

Augustus 2014 :
vrijdag 15 – 22
zaterdag 16 – 23

Openingstijden : 13.30 - 17:00 uur ( en op afspraak )


Pier Feddema
Niels Smits van Burgst